<

Yeni bir karavan hayaliniz var. Her şey iyi güzel ama! Aracım bu karavanı çekebilir mi? Karavan ile yolculuk yapmak için çekici araç ve trailer'in birbiriyle uyumlu olması doğal olarak önemlidir. 

Öncelikli olarak sorulması gereken soru gidebilir miyim değil DURABİLİR MİYİM? olması gerekiyor.

Aracınızın ağırlığı, motor gücü, karavanın ağırlığı, karavanın ağırlık dengesi, yol şartları vb şekilde parametreler uzayıp gidiyor. Tabii ki bunları hesaplamak her zaman kolay değil. Tüm bunları sizin için hesaplayan www.towcar.info sitesinden detaylı olarak karşılaştırma yapmanız mümkün. Biz size bu yazıda en kritik 2 konu hakkında bilgi vereceğiz.

1-Ağırlık Farkı
Karavan seçerken öncelikle hızlı bir seçim için aracınızın ağırlığı ile karavanın ağırlığını kıyaslayabilirsiniz. Burada 2/3 gibi bir fark (1500kg'lık bir araç için 1000kg'lık bir karavan gibi) yakalıyorsanız ağırlık anlamında güvenli sayılabilirsiniz. İki aracın ağırlıkları birbirine yaklaştıkça Stabilizatör, ETC gibi extra güvenlik ekipmanları kullanılabilir ancak hiçbir durumda araçtan daha ağır bir karavan çekmemenizi tavsiye ederiz.

2-Motor Gücü 
400 kg'dan 3000 kg lara kadar çok çeşitli ağırlık ve ebatlarda karavanlar mevcuttur. Bunların tamamı için bir formül yazmak tabii ki çok zor. Piyasada en çok talep gören 750kg sınırındaki Cubic 3.60 modelinin de içinde olduğu karavan sınıfı için bir öneri yaparsak 180Nm tork ihtiyacı olacaktır. Benzinli araçlar için min 1.2(Turbo olması şartıyla) veya 1.3 Turbo dizel araçlar ile kullanmanız mümkün olacaktır. Daha düşük hacimli araçlarda en temel sıkıntılar yokuşlarda aracın hararet yapması ve otomatik vites araçlarda şanzıman problemleri olacaktır.

Daha düşük motor hacminde veya hafif bir aracınız varsa Cubic Mini Camper modellerini incelemenizi tavsiye ederiz. Mini Camper standart tüm araçlarla çekilebilecek bir karavandır.

Daha detaylı bilgi için Karavanda Ağırlık Merkezi ve Sürüş Dinamikleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.